Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Fahéjas napkalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 2 kalácshoz: Tésztához: 50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5 dl tej 4 ek cukor 1 tasak vaníliás cukor 1 kk só 1 tojás sárgája 7 dkg margarin Töltelékhez: 4 ek olaj 4 kk fahéj 6 ek cukor Kenéshez: 2 tojás sárgája 2-3 ek tej Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Heni05
Beküldte: 2014.06.26.

Elkészítése

Hozzávalók:
2 kalácshoz:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 4 ek olaj
  • 4 kk fahéj
  • 6 ek cukor

Kenéshez:

  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 ek tej


Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.

A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk belőlük. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.

Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.

Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb 2 cm-re nem metsszük át, majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra. Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok. Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb 35-40 percet kelni.

Ezt megismételjük a maradék tésztával is.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
[box style=”info”]A töltetlék lehet kakaó is.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Heni05
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is