Elkészítése
Tészta:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet a tojássárgájával, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva duplájára kelesztjük.
Töltelék:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a fahéjat.
Formázás:
A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formálunk belőle. Rövid pihentetés után mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a fahéjas krémmel, majd feltekerjük. Három rudat összefonunk, majd a másik hárommal is ugyanígy járunk el.
Sütés:
Egy kb 30*40 cm-es tepsit kivajazunk, a rudakat egymás mellé helyezzük úgy, hogy maradjon köztük egy kis távolság. Fél órán át kelesztjük, majd a tojás és az olaj keverékével lekenjük. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A fahéjas krémet kakaóporral vagy akár vaníliás cukorral is kiegészíthetjük, így új ízvilágot adhatunk a kalácsnak. Ha különösen foszlós tésztát szeretnénk, a kelesztés idején tartsuk langyos helyen és sütés után takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki.


