Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas selyemkalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál fahéj (vagy kakaópor)

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • olaj

Elkészítése

Tészta:

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet a tojássárgájával, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva duplájára kelesztjük.

Töltelék:

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a fahéjat.

Formázás:

A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formálunk belőle. Rövid pihentetés után mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a fahéjas krémmel, majd feltekerjük. Három rudat összefonunk, majd a másik hárommal is ugyanígy járunk el.

Sütés:

Egy kb 30*40 cm-es tepsit kivajazunk, a rudakat egymás mellé helyezzük úgy, hogy maradjon köztük egy kis távolság. Fél órán át kelesztjük, majd a tojás és az olaj keverékével lekenjük. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.

Tipp:

A fahéjas krémet kakaóporral vagy akár vaníliás cukorral is kiegészíthetjük, így új ízvilágot adhatunk a kalácsnak. Ha különösen foszlós tésztát szeretnénk, a kelesztés idején tartsuk langyos helyen és sütés után takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fahejas-selyemkalacs/