Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A tojásokat a maradék cukorral, 5 dl meleg tejjel, a liszttel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A vajat gyúrás közben apránként, a tál széléhez kenve adagoljuk, a tészta fokozatosan felveszi.
Amikor a tészta szép hólyagos, letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nő. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a korongokat kicsit kihúzzuk.
Forró, bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.
Tipp
A fánkokat porcukorral meghintve, barack- vagy szilvalekvárral kínáljuk. Ha még különlegesebbé szeretnénk, megtölthetjük vaníliakrémmel vagy csokoládékrémmel is.