Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 4 db tojás
  • 6 dl tej

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A tojásokat a maradék cukorral, 5 dl meleg tejjel, a liszttel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A vajat gyúrás közben apránként, a tál széléhez kenve adagoljuk, a tészta fokozatosan felveszi.

Amikor a tészta szép hólyagos, letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nő. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a korongokat kicsit kihúzzuk.

Forró, bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.

Tipp

A fánkokat porcukorral meghintve, barack- vagy szilvalekvárral kínáljuk. Ha még különlegesebbé szeretnénk, megtölthetjük vaníliakrémmel vagy csokoládékrémmel is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fank-5/