Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • porcukor
  • olaj

Elkészítése

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd a liszthez adjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt és a vajat. Lágy tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva hagyjuk megkelni.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat forró, bő olajban, fedő alatt sütjük aranybarnára. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd porcukorba forgatjuk vagy meghintjük vele.

Tipp

A fánkok közepébe sütés előtt ujjunkkal készíthetünk egy kis mélyedést, így szépen megemelkednek, és könnyen tölthetjük őket lekvárral vagy vaníliakrémmel. Érdemes az olaj hőmérsékletére figyelni: ha túl forró, a fánk kívül gyorsan megég, belül pedig nyers marad.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fank-6/