Elkészítése
A lisztet egy tálba tesszük. Külön edényben kimérjük a langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt, majd 15 percig pihenni hagyjuk, hogy felfusson.
A tészta elkészítése
Az élesztős tejet ráöntjük a lisztre, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy sütőmargarint, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal összekeverjük a tésztát, majd az asztalra helyezve addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz.
Kelesztés
A tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük a duplájára, körülbelül 30-60 perc alatt.
Formázás
Miután a tészta megkelt, vékony liszten ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy 6 cm átmérőjű kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.
Sütés
A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk, majd forró olajban kis adagokban kisütjük őket. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük – ha gyorsabban pirulnak, akkor kevesebb idő is elegendő –, majd megfordítjuk és további 1-2 percig sütjük.
Fontos
A fánkot úgy kezdjük sütni, hogy az a fele legyen alul, amelyik oldalán a lyuk van. Ezt a lyukas oldalt fedő alatt sütjük, hogy a fánk szép szalagos legyen. Amikor megfordítjuk, már fedő nélkül sütjük készre a másik oldalt.
