Elkészítése
Az élesztőt kevés langyos tejben, egy kiskanál cukorral és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk. Ezt a kovászt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a táltól, és jó levegős nem lesz. Ekkor letakarva egy órát kelesztjük meleg helyen.
Amikor kb. a duplájára nőtt a tészta, erősen lisztezett deszkára borítjuk, és inkább kihúzzuk, mint kinyújtjuk, egy újnyi vastagra. A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, és még 20–30 percig pihentetjük, kelesztjük. Sütés előtt kis mélyedést képezünk a fánkok közepére, és előbb ezzel a felével lefelé tesszük a forró olajba, majd megfordítva a másik oldalát is kisütjük. Figyelni kell, hogy az olaj elég forró legyen, hogy jól átsüljön a tészta, de ne annyira, hogy megégjen. Erre nincs recept. Legjobb a fritőz, mert az egyenlő hőfokon tartja az olajat. Nekem van, de nem abban sütöttem. Meg lehet csinálni. Kínálhatjuk lekvárral, ízes habbal, de ügyesek meg is tölthetik csokival, pudinggal. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.
