Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Farsangi fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • olaj

Elkészítése

Az élesztőt kevés langyos tejben, egy kiskanál cukorral és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk. Ezt a kovászt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a táltól, és jó levegős nem lesz. Ekkor letakarva egy órát kelesztjük meleg helyen.

Amikor kb. a duplájára nőtt a tészta, erősen lisztezett deszkára borítjuk, és inkább kihúzzuk, mint kinyújtjuk, egy újnyi vastagra. A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, és még 20–30 percig pihentetjük, kelesztjük. Sütés előtt kis mélyedést képezünk a fánkok közepére, és előbb ezzel a felével lefelé tesszük a forró olajba, majd megfordítva a másik oldalát is kisütjük. Figyelni kell, hogy az olaj elég forró legyen, hogy jól átsüljön a tészta, de ne annyira, hogy megégjen. Erre nincs recept. Legjobb a fritőz, mert az egyenlő hőfokon tartja az olajat. Nekem van, de nem abban sütöttem. Meg lehet csinálni. Kínálhatjuk lekvárral, ízes habbal, de ügyesek meg is tölthetik csokival, pudinggal. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/farsangi-fank-3/