1 dl langyos tejbe teszünk egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a rumot, a reszelt narancshéjat, az egész tojást, a tojássárgákat, a sót és a porcukrot. Ezután belekeverjük a felfuttatott élesztőt is.
Fokozatosan, a melegített maradék tej hozzáadásával jól kidagasztjuk a tésztát. Addig dolgozzuk, amíg szép hólyagos lesz. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy margarint, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta fényes lesz, és elválik a keverőtál falától. Ha szükséges, a tojások nagyságától és a liszt minőségétől függően egy kevés tejet adunk hozzá.
A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk kézzel vagy sodrófával. Nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a közepüket mutatóujjunkkal benyomjuk. Letakarva még 15 percig pihentetjük.
A fánkokat nem túl forró olajban sütjük ki. Először a felső oldalukat tesszük a lábasba, a lisztezett rész kerül felülre. Az első oldalukat fedő alatt sütjük körülbelül 1 percig, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat fedő nélkül sütjük szép világosra.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, vaníliás porcukorral megszórjuk, és a közepükbe baracklekvárt teszünk. A lekvárt külön is kínálhatjuk tálaláskor.