Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Farsangi fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 200 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g olvasztott vaj
  • 5 db tojássárgája
  • étolaj
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor
Farsangi fánk

Elkészítése

A lisztet egy tálba tesszük. Külön edényben kimérjük a langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt, majd 15 percig pihenni hagyjuk, hogy felfusson.

A tészta elkészítése

Az élesztős tejet ráöntjük a lisztre, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy sütőmargarint, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal összekeverjük a tésztát, majd az asztalra helyezve addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz.

Kelesztés

A tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük a duplájára, körülbelül 30-60 perc alatt.

Formázás

Miután a tészta megkelt, vékony liszten ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy 6 cm átmérőjű kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.

Sütés

A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk, majd forró olajban kis adagokban kisütjük őket. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük – ha gyorsabban pirulnak, akkor kevesebb idő is elegendő –, majd megfordítjuk és további 1-2 percig sütjük.

Fontos

A fánkot úgy kezdjük sütni, hogy az a fele legyen alul, amelyik oldalán a lyuk van. Ezt a lyukas oldalt fedő alatt sütjük, hogy a fánk szép szalagos legyen. Amikor megfordítjuk, már fedő nélkül sütjük készre a másik oldalt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/farsangi-fank/