Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Öregtésztához: 15 dkg kenyérliszt (Bl80) 0,3 dkg friss élesztő 0,9 dl víz Tésztához: 50 dkg kenyérliszt (BL80) 2 csapott tk só 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott) 1 dkg friss élesztő a fenti összes öregtészta 2 ek olaj 2,7 dl víz Elkészítése: Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 adag
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2014.08.13.

Elkészítése

Hozzávalók:
Öregtésztához:

  • 15 dkg kenyérliszt (Bl80)
  • 0,3 dkg friss élesztő
  • 0,9 dl víz

Tésztához:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 csapott tk só
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
  • 1 dkg friss élesztő
  • a fenti összes öregtészta
  • 2 ek olaj
  • 2,7 dl víz


Elkészítése:

Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.

Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet. Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.

Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.

A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.

A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.

A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk. Kb. 45-50 percet kelesztjük.

Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.

A jénai fedelét lespricceljük vízzel és a lefedett kenyeret az előmelegített sütőbe toljuk.

220 fokon 50-55 percet sütjük, de ez függ a sütőtől és attól, hogy mennyire sült, barna kenyeret szeretnénk. A jénai fedelét kb. 35-40 perc után levesszük és így sütjük tovább, ekkor egy kis tálba vizet helyezünk a sütő aljába.
A megsült kenyeret kiemeljük a jénaiból, azonnal lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Nagyon olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is