Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Finom bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 kg liszt
  • 1 csipet só
  • 4 dkg élesztő
  • 7 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott margarin

Töltelék

  • lekvár
  • kakaópor
  • túró

A tetejére

  • 1 db tojá
  • porcukor

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet a cukorral és a sóval tálba szórjuk. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A felfutott élesztős tejet a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük dagasztani. Közben az olvasztott margarint fokozatosan dolgozzuk a tésztába, amíg rugalmas, fényes állagot kapunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Formázás és töltés

A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe tölteléket teszünk ízlés szerint (lekvárt, kakaót, túrót vagy dzsemet). A kockákat feltekerjük, a végeiket jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.

A buktákat sütőpapíros tepsire helyezzük egymástól fél centi távolságra. Megkenjük olvasztott margarinnal, majd kb. 15 percig újra kelesztjük, hogy szépen összenőjenek. Ezután felvert tojással lekenjük a tetejüket.

Sütés és tálalás

Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, amíg szép aranybarna színt kapnak. Még melegen porcukorral megszórjuk, majd langyosan szétszedjük és kínáljuk.

Tipp

Ha szeretnénk különlegesebb ízt, a kakaós tölteléket keverhetjük egy kevés darált dióval vagy fahéjjal. A lekváros buktához sűrűbb házi lekvárt érdemes választani, hogy ne folyjon ki sütés közben

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/finom-bukta/