Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott, édes perec recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edény falától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor nyolc részre vágjuk vagy kézzel tépjük. Kis cipókat formázunka tésztából, majd egyesével hosszú rudakká sodorjuk. A rudakat félbe hajtjuk, megtekerjük vagy kettős fonással összecsavarjuk, majd karikára hajlítjuk és a végeit összenyomkodjuk.

A maradék tésztát is elkészítjük.

Tepsibe rakjuk felvert tojással megkenjük a tetejét és ismét 25 percig kelesztjük.

Ha megkeltek a perecek, akkor ismét lekenjük, majd 180 fokos sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-edes-perec/