Az élesztőt fél deciliter tejben, a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, hozzáöntjük a liszthez, majd egy egész tojással, egy tojássárgájával, egy evőkanál porcukorral, egy csipet sóval, valamint annyi tejjel összedolgozzuk, hogy a tészta puha legyen. Közben öt evőkanál olvasztott, de nem forró vajat is beledolgozunk a tésztába. A tésztát kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, a tésztát átgyúrjuk, hat rudat formálunk belőle, majd ezeket szorosan összefonjuk. A fonott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, és letakarva addig kelesztjük, amíg a tepsit ki nem tölti.
Az előmelegített sütőben, kis lángon, szép pirosra sütjük. A sütés vége felé egy deciliter meleg tejben egy csomag vaníliás cukrot összekeverünk, majd a kalácsot ezzel meglocsoljuk. Ettől lesz a kalács szép fényes és foszlós.