Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott kakaós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók2 rúdhozA tésztához

  • 90 dkg finomliszt
  • 4,5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl tej

A kalácstészta lekenéséhez

  • olaj

A kalács kenéséhez

  • 1 db tojássárgája
  • kevés tej
Fonott kakaós kalács

Elkészítése

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. Ezután a liszttel, tojássárgával, tojásfehérjével, sóval és annyi langyos tejjel összedolgozzuk, hogy közepes keménységű, kelt tésztát kapjunk. Amikor a tészta sima és egyenletes szálas lesz, hozzáadjuk az olajat, és jól beledolgozzuk.

A tésztát megfelezzük: az egyik rész fehér marad, a másik felébe pedig beledagasztjuk a tejjel összekevert kakaóport. Mindkét tésztát külön edényben kelesztjük, amíg duplájára nem nő.

Miután megkelt, mindkét tésztát (a kakaósat és a fehéret is) négy részre vágjuk. Mindegyik darabot téglalap alakúra kinyújtjuk, majd olajjal megkenjük. Ezután az egyik világos tésztát megkenjük olajjal, majd ráfektetjük a kinyújtott kakaós tésztát. Sodrófával finoman rásodorjuk, hogy a két réteg összetapadjon, majd feltekerjük, mint egy bejglit.

Minden tésztadarabbal így járunk el, de minden másodiknál megcseréljük a sorrendet: a következőnél alulra a kakaós tészta, rá pedig a világos kerül. Két rudat összefonunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.

A tésztát újra kelesztjük, amíg a tepsit teljesen ki nem tölti. Amikor megkelt, a tejet és a tojássárgáját összekeverjük, és ezzel lekenjük a kalácsot. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, ha a teteje barnulni kezd, fóliával lefedjük, hogy ne égjen meg.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-kakaos-kalacs/