Elkészítése
A tejet langyosra melegítjük, egy kevés cukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a csipet sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a felfutott élesztőt, majd fokozatosan adagolva a maradék tejet, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből egyforma hosszúságú rudakat sodrunk. A rudakat 6 ágú fonással összefonjuk, ügyelve arra, hogy a végeit jól összedolgozzuk, hogy sütés közben ne bomoljon szét.
A fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Felvert tojással lekenjük, majd további 10-15 percig kelesztjük. Ezután újra lekenjük tojással, hogy szép fényes legyen a teteje.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C) kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kalácsot hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.
