Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 52 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj (vagy margarin )
  • 1 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2-3 dl tej
  • 1 csipet só

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, egy kevés cukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a csipet sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a felfutott élesztőt, majd fokozatosan adagolva a maradék tejet, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből egyforma hosszúságú rudakat sodrunk. A rudakat 6 ágú fonással összefonjuk, ügyelve arra, hogy a végeit jól összedolgozzuk, hogy sütés közben ne bomoljon szét.

A fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Felvert tojással lekenjük, majd további 10-15 percig kelesztjük. Ezután újra lekenjük tojással, hogy szép fényes legyen a teteje.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C) kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kalácsot hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-kalacs-3/