Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 2 tojássárgája
  • 2,8 dl tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A lekenéshez

  • 1 tojás felverve

Elkészítése

1 dl cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba rakjuk a lisztet, a tojássárgákat, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukorot, sót és felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük langyos helyen.

Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és kissé átgyúrjuk, majd 8 gombócot formázunk belőle. A gombócokból egyenként rudakat sodrunk, majd a képen lévő módon elhelyezzük a rudakat, majd kissé elforgatva megformázzuk a kalácsot.

Letakarva még 1/2 órán át kelesztjük, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.

Mikor letelt a kelesztés ideje, akkor felvert tojással lekenjük és berakjuk az előmelegített sütőbe, majd kb 30 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-kalacs-6/