Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 8 csapott evőkanál cukor
  • 10 dkg puha margarin
  • 6 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kávéskanál vanília őrlemény

Tetejére

  • 5 dkg dkg olvasztott, visszíhűtött margarin

Elkészítése

Az élesztőt a meglangyosított tejben (amihez egy csipet cukrot is adtunk) felfuttatjuk.

A lisztet átszitálva egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk és dagasztjuk kb 10 percig.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és 8 közel azonos darabra vágjuk. A darabokat egyenként 3-3 részre osztjuk. Kisodorjuk a tenyerünkkel, majd az egyik végét összecsípjük és a szokásos módon összefonjuk.

A kész fonatot tepsire tesszük és a többi tésztával is így járunk el.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Közben a kalácsokat lekenjük az olvasztott margarinnal, majd kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón újra átkenjük olvasztott margarinnal. Így szép fényes, puha lesz a kalács.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-kalacs-7/