Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt
  • 50 gramm porcukor
  • 50 gramm vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 csomag száraz élesztő vagy 25 gramm friss

Tetejére

  • 1 db tojás
  • szezámmag

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejhez adjuk és a lisztes cukorból elveszünk egy kanálnyit, amit belekeverünk. Félretesszük meleg helyre és hagyjuk felfutni.Addig a lisztbe csipet sót szórunk, majd a tojássárgákat beletesszük, a felfutott tejes élesztővel együtt. Robotgép segítségével kezdjük el dagasztani és lassanként, a dagasztás végéig, adagoolva adjuk hozzá a langyos vajat.Körülbelül 8-10 perc mire elérjük a kellő állagot. Akkor jó, amikor már nem ragad, puha és teljesen egynemű. Picit gyúrjuk át sima felületen, majd fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.Osszuk a megkelt tésztát egyenlő részekre és fonjuk be ízlés szerint. Be is vonhatjuk szezámmaggal. Kenjük le felvert tojással a sima részeket, majd száradás után mégegyszer.Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük. Fogyasszuk édes, akár sós feltétekkel.Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonott-kalacs-8/