A tejet a cukorral nem túl forróra melegítjük, majd elkeverjük benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetjük, ezalatt az élesztő felfut.
A lisztet, a sót, a zsírt és a tojást kissé eldolgozzuk. Így egyetlen hozzávaló sem marad túl hideg és az élesztő sem érintkezik közvetlenül a sóval, meggátolva azáltal a kelési folyamatot. A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz öntjük, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztjuk a tésztát. Akkor lesz egész biztosan tökéletes a kalácsunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljától is elválik és nem ragacsos.
A tészta tetejét picit meglisztezzük, majd egy konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és nagyjából téglalap alakúra formázzuk, hogy felvágva hat, közel azonos méretű darabot kapjunk. Ezeket a darabokat megközelítőleg egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengerekké sodorjuk.
A szálak felszíne legyen lisztes, különben fonásnál összeragadnak! Fenti végeiket összecsípjük, először hármat-hármat, majd a két hármast is. Picit vizezzük meg, mint egyfajta ragasztót használva.
Összefonjuk, majd a fonatot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét langyos tejjel lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha idő közben azt látjuk, hogy túlzottan barnulna, akkor alufóliával letakarva sütjük tovább.
Kenyeret helyettesítve sonkával, szalámival, kolbásszal, tormakrémmel, bármilyen egyéb sós finomsággal fogyaszthatjuk.
Több napig lágy, puha marad.