Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fonott,kakaós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 3 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt

A töltelékhez

  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

A tetejére

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

A tészta elkészítése:

A cukrot elkeverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, a sót, és alaposan összegyúrjuk. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima, jól nyújtható állagú nem lesz. Langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük.

A töltelék elkészítése:

A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral, amíg egységes, krémes masszát kapunk.

A kalács formázása:

A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Egyesével lisztezett deszkán kalács forma nagyságúra nyújtjuk a tésztadarabokat, majd mindegyiket egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel. Szorosan feltekerjük őket. Három-három tekercset összefonunk, hogy két fonott kalácsot kapjunk.

A sütés előkészítése:

A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük, és addig pihentetjük, amíg szépen megkelnek és kitöltik a formát. A tetejüket tojássárgájával megkenjük.

Sütés:

A kalácsokat előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta belül is átsült-e.

A kész kalácsokat hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve tálaljuk. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fonottkakaos-kalacs/