Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Foszlós fonott kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt 1 tk só 3 dkg olvasztott vaj 1 tk sütőpor 3 ek vaníliás cukor (vagy 2 ek kristály + 1 cs vaníliás) 2 dl tej 2 dkg élesztő 1 tojássárgája A kenéshez: 1 tojásfehérje 1 ek tej 1 tk cukor Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Brioche
Beküldte: 2015.03.07.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 3 ek vaníliás cukor (vagy 2 ek kristály + 1 cs vaníliás)
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek tej
  • 1 tk cukor


Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.

Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat. Ha elkészültünk, 30 percet pihentessük meleg helyen a tésztát, hogy a kelési folyamat beinduljon.

Ezután a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.

Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk), és alaposan gyúrjuk át. Hármas, vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük.

A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük le a tojásfehérjés, tejes, cukros keverékkel. Pihentessük további 25 percet.

Közben melegítsük elő 180 fokra a sütőnket (alsó-felső sütési funkción). A 25 perc eltelte után kenjük meg újra a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat.

Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egész mákkal, vagy jégcukorral is. Tegyük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Brioche
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is