Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Foszlós, mákos fonott kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 7 dkg porcukor 1 tojás 1 tojássárgája 1 mk só 3 dkg friss élesztő 1 dl langyos tej (3,5%-os) 2 dl habtejszín (30%-os) Töltelékhez: 15 dkg darált mák 6-7 dkg cukor 1 citrom reszelt héja Továbbá: 2 ek étolaj 1 tojássárgája 2 ek habtejszín Elkészítése: A mákot a cukorral és a […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vass Laszlone
Beküldte: 2016.03.01.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej (3,5%-os)
  • 2 dl habtejszín (30%-os)

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 6-7 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • 2 ek étolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek habtejszín


Elkészítése:

A mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük és félretesszük.

Az élesztőt az 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni.

A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával és további 15 percet pihentetjük.

Mindegyik gombócot kb. 25 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Étolajjal lekenjük, megszórjuk őket a cukros mákkal (egyenletesen elosztva a 6 tésztára) és feltekerjük.

3-3 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt formába átemeljük.

A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és megkenjük vele mindkét kalács tetejét. Meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni, majd újra lekenjük a tejszínes-tojásos keverékkel.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsokat.

[box style=”info”]Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Reggeli
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is