Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Foszlós tejeskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 9 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor

A kalács lekenéséhez

  • 1 db tojássárgája
  • 50 ml tej
  • 1 teáskanál porcukor

A kalács locsolásához

  • 50 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a háromszorosára kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Két adag tésztába beledolgozzuk a tejjel elkevert kakaóport, így lesz két barna rudunk, a maradék négy fehér marad.

Két külön fonatot készítünk:

– Az első fonathoz 2 fehér és 1 barna rudat fonunk össze.

– A másik fonat ugyanez: 2 fehér + 1 barna rúd.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik fonatot, és a sodrófa segítségével benyomjuk a közepét hosszában. Ide fektetjük rá a másik fonatot keresztbe, úgy, hogy szépen megemelkedjen. További 30 percig kelesztjük letakarva.

A tojássárgáját elkeverjük egy kevés tejjel és cukorral, majd ezzel lekenjük a kalács tetejét.

Előmelegített sütőben, lassú tűzön (kb. 160-170 °C-on) sütjük. Amikor már majdnem teljesen megsült, fél deci tejet felmelegítünk, elkeverünk benne egy csomag vaníliás cukrot, és ezzel meglocsoljuk a kalácsot. Visszatesszük a sütőbe még néhány percre. Ettől lesz szép fényes és foszlós.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/foszlos-tejeskalacs/