Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Két adag tésztába beledolgozzuk a tejjel elkevert kakaóport, így lesz két barna rudunk, a maradék négy fehér marad.
Két külön fonatot készítünk:
– Az első fonathoz 2 fehér és 1 barna rudat fonunk össze.
– A másik fonat ugyanez: 2 fehér + 1 barna rúd.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik fonatot, és a sodrófa segítségével benyomjuk a közepét hosszában. Ide fektetjük rá a másik fonatot keresztbe, úgy, hogy szépen megemelkedjen. További 30 percig kelesztjük letakarva.
A tojássárgáját elkeverjük egy kevés tejjel és cukorral, majd ezzel lekenjük a kalács tetejét.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön (kb. 160-170 °C-on) sütjük. Amikor már majdnem teljesen megsült, fél deci tejet felmelegítünk, elkeverünk benne egy csomag vaníliás cukrot, és ezzel meglocsoljuk a kalácsot. Visszatesszük a sütőbe még néhány percre. Ettől lesz szép fényes és foszlós.