Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés pitebejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 6 dkg hideg zsír
  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 kávéskanál só
  • 10 g friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl (kb)

Töltelék

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 evőkanál rum
  • 50 ml tejszín (kb)
  • 2 evőkanál kekszmorzsa

Tetejére

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva kb 60 percig hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a szilvát egy késes aprítóval apróra daráljuk. A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a szilvával, hozzáadjuk a rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagú legyen a töltelék.

A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztát egy kivehető aljú piteformába nyújtjuk (25 cm). Ha nincs kivehető aljú formánk, akkor a formába vágjunk egy kb 15 cm széles sütőpapírt és fektessük bele a formába úgy, hogy a széle túllógjon, így a papír segítségével könnyebb lesz majd kiemelni a megsült pitét.

Megszórjuk kekszmorzsával és belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.

A pite tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.

Ezután megszurkáljuk egy hústűvel és 180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/gesztenyes-pitebejgli/