Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés-vaníliás kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • kb 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor

Vaníliás krém

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor

Gesztenyés krém

  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 0,5 dl tej
  • 1 db tojás (felverve )

Tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalójához, és alaposan kidagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát meleg helyen letakarva 35 percig kelesztjük.

Vaníliás krém:

A pudingport elkeverjük a tejjel és a cukorral, majd állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A forró krémbe belekeverjük a margarint, hogy sima és fényes legyen.

Gesztenyés krém:

A gesztenyemasszát alaposan kikeverjük a tejjel és a tojással, hogy homogén állagú krémet kapjunk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a langyos vaníliás krémet, majd erre a gesztenyés krémet. A tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A tekercset hosszában kettévágjuk, de mindkét végén kb. 3-3 cm-t egyben hagyunk. A vágott részeket óvatosan egymás köré tekerjük, hogy a töltelék szépen látszódjon, majd koszorú alakban formázzuk.

A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük. Az előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, alufóliával letakarjuk.

Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/gesztenyes-vanilias-kalacs/