Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gőzgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 3,5 dl langyos tej
  • 70 dkg liszt (kb)
  • 0,5 csomag élesztő (2,5 dkg)
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só

Töltelék

  • lekvár (házi)

Tetejére

  • margarin (olvasztott)
  • fahéjas porcukor
Gőzgombóc

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, ami inkább tömörebb legyen, mintsem lágy. A kelesztés után a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kb. 6-8 db négyzetre vágjuk. Ezekbe nem folyós lekvárt teszünk, és jól lezárva gombóccá formáljuk. Gőzölés előtt minden gombócot bekenünk olajjal, hogy elkerüljük az összeragadást.

Kelesztés nélkül kezdhetjük a gombócok főzését gőzben. Erre többféle módszer létezik, a legjobb, ha van pároló edényünk. Ha nincs pároló edényünk, akkor egy magas lábasba helyezzük a mikrónk grillezőrácsát, amire tiszta konyharuhát erősítünk. Ezen gőzöljük a gombócokat, fedő alatt. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy a tészta ne érintkezzen a vízzel, hanem annak gőzében párolódjon. A gőzölési idő kb. 20 perc.

A kész gombócokat olvasztott margarinnal lecsorgatjuk, és bőségesen megszórjuk fahéjas porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/gozgomboc/