Elkészítése
Az élesztőt egy kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt. A maradék tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a tojásfehérjéket a kristálycukorral fényes, kemény habbá verjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát megkenjük a cukros tojásfehérjehab egyharmadával, majd megszórjuk reszelt csokoládéval és narancshéjjal. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Az első bejgli formára tekert tésztát kettévágjuk, majd mindkét rudat hosszában, az aljáig bevágjuk (de nem teljesen vágjuk át). A rudakat a forma közepébe helyezve csigavonalban elrendezzük.
A másik két tésztával is ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, megkenjük a cukorhabbal, megszórjuk a reszelt csokoládéval és a narancshéjjal, majd feltekerjük. A rudakat az előző rétegek köré tekerjük.
A kész kalácsot további 30 percig kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
Nagyon finom, puha és különleges édesség. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
