Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Habcsókos kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 70 g vaj (szobahőmérsékletű )
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 db narancs reszelt héja (vaníliás cukorral is lehet)

Töltelék

  • 2 db tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • kakaópor
  • reszelt csoki

Elkészítése

A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a narancs reszelt héját. Az összetevőkből puha, ruganyos tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a tészta duplájára nem nő.

A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a tojáshab egyharmadát rákenjük, kakaóport szitálunk rá, és ízlés szerint reszelt étcsokoládéval megszórjuk. A tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit.

A tekercset éles késsel hosszában a feléig bevágjuk (nem vágjuk át teljesen), majd a két részt egymás köré csavarjuk, mint egy csigát.

Egy 28-30 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk, és a csigát a forma közepére helyezzük. A másik két tésztadarabbal ugyanezt a folyamatot megismételjük, majd folytatólagosan az első csiga köré tekerjük.

A kész tésztát további 30 percig pihentetjük. Ezután hideg sütőbe tesszük, és 180 °C-on kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínt nem kap.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/habcsokos-kalacs/