Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hájas párna recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg finom vagy rétesliszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2,5 dl víz (kb)

Hájas réteghez

  • 45 dk tisztított, ledarált háj
  • 10 dkg finomliszt

Töltéshez

  • sűrű, sütésálló lekvár

Elkészítése

A hájat és a lisztet alaposan elkeverjük.

A tésztához a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az ecetet, a tejfölt egy nagyobb edénybe kimérjük, vagy a robotgép üstjébe. A vizet kis adagokban öntjük hozzá, míg rétestészta keménységű tésztát nem kapunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.

A begyúrt tésztát letakartjuk és 20 percig pihentetjük.

Egy lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a hájat és következik a hajtogatás. A kinyújtott tésztát a rövidebbik oldalától kezdve feltekerjük.

A tekercset a nyújtófával kissé ellapítjuk, majd félbehajtjuk (az egyik felét ráhajtottam a másikra). Összenyomkodjuk és a nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani.

A 2-3 mm vastag tésztát először hosszában hajtjuk három rétegre (a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt), végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtjuk. Letakarjuk és 40-45 percig hagyjuk pihenni.

Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következik. Ezután vagy pihentetjük megint 45 percig, vagy fóliába csavarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap (vagy a 45 perc letelte után) ismét megütögetjük, kinyújtjuk hajtogatjuk.

Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 8-10 cm széles négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepébe (házi szilva)lekvárt teszünk.

A négyzeteket lehet háromszögre vagy párna formára is hajtani. Sütőpapíros tepsin 190 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Frissen az igazi.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hajas-parna/