Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hájas sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 50 dkg sertésháj (ledarálva)
  • 70 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl víz
  • 3 evőkanál ecet
  • 0,5 evőkanál só
  • 0,5 evőkanál cukor

Gesztenyekrém:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)

Diótöltelék:

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)

Elkészítése

Tészta:

A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk róla. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk és ledaráljuk.

25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.

A maradék liszthez hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk és gyúrjuk (rugalmas, lágy tésztát kell kapnunk).

Utána lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük … ezt háromszor ismételjük meg! Így lesz szép leveles a tésztánk.

Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5*5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.

Gesztenyekrém:

A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a puha vajjal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

Diótöltelék:

A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába belekeverjük és végül rumaromával ízesítjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hajas-sutemeny-2/