A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és az olvasztott margarint vagy vajat. Végül beleöntjük az élesztős tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és annyi részre osztjuk, ahány brióst szeretnénk készíteni. A gombócokat rudakká sodorjuk, majd csiga alakban feltekerjük, a végét a sütemény alá hajtjuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a briósokat egymástól távolabb elhelyezzük rajta. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk vaníliás cukorral, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp
A briósokat ízlés szerint megszórhatjuk durvára tört dióval, mandulával vagy akár kristálycukorral is, így még változatosabb lesz. Ha marad belőle, másnap is puha marad, ha jól letakarjuk.