Elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízbe morzsoljuk és fél órát hagyjuk állni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt. A többi langyos vízzel jól kidagasztjuk. Utoljára adjuk hozzá az olajat és kb 10 percig dagasztjuk.
Letakarta meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A mekelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrjuk és kenyér alakúra formázzuk.
Egy jénai tál aljába sütőpapírt teszünk és beletesszük a kenyeret. Újból kelesztjük 40 percig.
Ezután késsel bevágjuk, vízzel lespricceljük a kenyeret és a tál oldalát és a tál tetejének az alsó felét is, majd rátesszük a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig sütjük fedő alatt. Ezután kivesszük, újból lespricceljük vízzel és ezután a sütőbe visszatéve, a teteje nélkül, készre sütjük.


