Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi fehér kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz (langyos )
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 1,5 evőkanál olaj

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízbe morzsoljuk és fél órát hagyjuk állni.

A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt. A többi langyos vízzel jól kidagasztjuk. Utoljára adjuk hozzá az olajat és kb 10 percig dagasztjuk.

Letakarta meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A mekelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrjuk és kenyér alakúra formázzuk.

Egy jénai tál aljába sütőpapírt teszünk és beletesszük a kenyeret. Újból kelesztjük 40 percig.

Ezután késsel bevágjuk, vízzel lespricceljük a kenyeret és a tál oldalát és a tál tetejének az alsó felét is, majd rátesszük a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig sütjük fedő alatt. Ezután kivesszük, újból lespricceljük vízzel és ezután a sütőbe visszatéve, a teteje nélkül, készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-feher-kenyer-3/