Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 10 kg tönköly liszt
  • 2 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg élesztő
  • 25 dkg só
  • 12 dkg cukor
  • 2 kg főtt krumpli
  • 3-4 liter langyos víz
Házi kenyér

Elkészítése

Az élesztőt langyos vízben, kanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, ketté választjuk, és a felfutott élesztőt az egyik felébe, lágyan beleforgatjuk.

A másik felébe a főtt, áttört krumplit, és a langyos vízbe feloldott sót öntjük, hasonlóan lágyan bedolgozzuk, majd kezdődhet a dagasztás. A kettévett tésztákat egybe gyúrjuk, igény szerinti langyos vízzel.

Jól kidolgozzuk, bokszoljuk, gyűrjük, hajtogatjuk, míg egybeáll a tészta, leválik a kézről, ami akár 1 óra. Ezután 1 órát kelesztjük, majd kicipózzuk, lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba (valamilyen magas falú edény, ami megtámasztja a tésztát) tesszük, ismét kelesztés 30 percig.

A megkelt kenyereket lisztezett lapátra borítjuk, tetejüket megvágjuk és a jól felfűtött (200 fokos) kemencébe tesszük. 1 órát sütjük. Amikor elkészült, hideg vízbe mártott ecsettel bevizezzük, majd kissé hűlni hagyjuk.

 

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-kenyer-3/