Elkészítése
Az átszitált lisztet elkeverem a sóval. Az élesztőt kevés cukorral és egy kevés liszttel 2 dl langyos vízben felfuttatom. Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztok, annyi vizet adva hozzá, hogy a tészta se ne legyen ragadós, se túl kemény.
Letakarva fél órát kelesztem, majd alaposan átgyúrom, és újabb 10-15 percig pihentetem. Ezután megformázom, és a sütőpapírral kibélelt kacsasütő edénybe teszem, ráhelyezem a tetejét is.
Egy órán át kelesztem (21-22 °C-os helyiség esetén). A kenyér tetejét bevágom, a sütőt bekapcsolom 230 °C-ra. Amikor a sütő felmelegedett, a kenyeret és az edény tetejét alaposan lespriccelem vízzel, visszateszem a fedelet, majd az egészet a sütőbe teszem, és 1 órán át sütöm. A pontos sütési idő sütőfüggő, érdemes kitapasztalni.
Sütés után azonnal kiveszem az edényből, rácsra helyezem és ismét vízzel lespriccelem. Teljesen kihűtöm.
Ha 22 °C-nál melegebb van, az utolsó fázisban az egyórás kelesztés lerövidülhet. Ez a kenyér például 24 °C-os konyhában készült, kb. 45-50 percig kelt, és a hidegebb konyhakőre tettem az edényt a kelesztéshez.
A kovász receptjét ide kattintva olvashatod!

