Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 75 dkg finomliszt
  • 2,5 teáskanál  só
  • 35 dkg aktív kovász
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kispohár kefir (vagy joghurt )
  • 2,5-3 dl víz
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Az átszitált lisztet elkeverem a sóval. Az élesztőt kevés cukorral és egy kevés liszttel 2 dl langyos vízben felfuttatom. Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztok, annyi vizet adva hozzá, hogy a tészta se ne legyen ragadós, se túl kemény.

Letakarva fél órát kelesztem, majd alaposan átgyúrom, és újabb 10-15 percig pihentetem. Ezután megformázom, és a sütőpapírral kibélelt kacsasütő edénybe teszem, ráhelyezem a tetejét is.

Egy órán át kelesztem (21-22 °C-os helyiség esetén). A kenyér tetejét bevágom, a sütőt bekapcsolom 230 °C-ra. Amikor a sütő felmelegedett, a kenyeret és az edény tetejét alaposan lespriccelem vízzel, visszateszem a fedelet, majd az egészet a sütőbe teszem, és 1 órán át sütöm. A pontos sütési idő sütőfüggő, érdemes kitapasztalni.

Sütés után azonnal kiveszem az edényből, rácsra helyezem és ismét vízzel lespriccelem. Teljesen kihűtöm.

Ha 22 °C-nál melegebb van, az utolsó fázisban az egyórás kelesztés lerövidülhet. Ez a kenyér például 24 °C-os konyhában készült, kb. 45-50 percig kelt, és a hidegebb konyhakőre tettem az edényt a kelesztéshez.

A kovász receptjét ide kattintva olvashatod! 

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-kenyer-4/