Kovász készítése:
Először 4 kanál lisztből és fél csomag élesztőből, amit langyos cukros vízben elkeverünk, kovászt készítünk. Ezt 1 órán át kelesztjük, közben át-át keverjük.
Tészta készítése és kelesztése:
Ezután a kovászt hozzákeverjük 1,5 kg liszthez és jó simára dagasztjuk. Ezután a tésztát meleg helyen tovább kelesztjük.
Formázás és sütés előkészítése:
Ha a tészta megkelt, gyúródeszkára öntjük, átgyúrjuk, majd egy tepsibe tesszük. Tovább kelesztjük, míg a tepsi tele nem lesz. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Sütés:
Ha a tepsi tele kelt, a tészta tetejét langyos vízzel megkenjük, és betesszük sütni, de a sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 fokra. Ha a teteje szép pirosra sül, a kenyér már kész is van, ahogyan nagyanyáink is sütötték.
Ez a kenyér nagyon finom, nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot és tartósítószert.