Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi kenyér III. recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 kg liszt
  • 0,5 csomag élesztő
  • 4 mokkáskanál só
  • víz (annyi hogy könnyű lágy tésztát kapjunk)

Elkészítése

Kovász készítése:

Először 4 kanál lisztből és fél csomag élesztőből, amit langyos cukros vízben elkeverünk, kovászt készítünk. Ezt 1 órán át kelesztjük, közben át-át keverjük.

Tészta készítése és kelesztése:

Ezután a kovászt hozzákeverjük 1,5 kg liszthez és jó simára dagasztjuk. Ezután a tésztát meleg helyen tovább kelesztjük.

Formázás és sütés előkészítése:

Ha a tészta megkelt, gyúródeszkára öntjük, átgyúrjuk, majd egy tepsibe tesszük. Tovább kelesztjük, míg a tepsi tele nem lesz. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Sütés:

Ha a tepsi tele kelt, a tészta tetejét langyos vízzel megkenjük, és betesszük sütni, de a sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 fokra. Ha a teteje szép pirosra sül, a kenyér már kész is van, ahogyan nagyanyáink is sütötték.

Ez a kenyér nagyon finom, nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot és tartósítószert.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-kenyer-iii/