Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Házi kenyerek

Nagyi receptjei

Házi kovászos kenyér

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 30 dkg aktív kovász 60 dkg BL 80 kenyérliszt 3 dkg búza sikér 3 dl víz 2 ek burgonyapehely 3 ek puffasztott amaránt 2 ek szezám mag 6 ek kaukázusi kefir 2 tk só 2 ek szőlőmag olaj Elkészítése: Kora reggel 30 dkg aktív kovászt elkeverünk 3 dl langyos vízzel, 3 dkg sikérrel és […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2016.04.05.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 30 dkg aktív kovász
  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 3 dkg búza sikér
  • 3 dl víz
  • 2 ek burgonyapehely
  • 3 ek puffasztott amaránt
  • 2 ek szezám mag
  • 6 ek kaukázusi kefir
  • 2 tk só
  • 2 ek szőlőmag olaj


Elkészítése:

Kora reggel 30 dkg aktív kovászt elkeverünk 3 dl langyos vízzel, 3 dkg sikérrel és 20 dkg BL 80-as kenyérliszttel. Ez lesz az elő tészta. Ezt konyhapulton hagyjuk letakarva kb. 4-5 órán át pihenni. Ha megbuborékosodik, akkor adunk hozzá további 40 dkg BL 80-as kenyérlisztet, 2 ek burgonyapelyhet, 3 ek puffasztott amaránt, 2 ek szezámmagot és 6 ek kaukázusi kefirt.

Elkezdjük dagasztani, majd kb. 5 perc után 2 tk sót teszünk hozzá. Tovább dagasztjuk. Amikor már kezd összeállni a tészta, 2 ek szőlőmag olajat öntünk hozzá, és addig dagasztjuk, míg elválik a dagasztótáltól. Dagasztó géppel kb. 15 perc a dagasztási idő. Letakarva hagyjuk 30 percet pihenni.

Pihentetés után 3x hajtogatjuk kb. 30-40 percenként, közben érezni, hogy a tészta egyre lazább, levegősebb lesz. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihentetjük, majd szakajtóban kelesztjük még kb. 1 órát, de ez a hőmérséklettől nagyban függ. (Ideális a 25 fok körüli.)

A sütőt 250 fokra előmelegítjük a sütőkővel együtt, majd a megkelt kenyeret a kőre borítjuk és bevágjuk a tetejét. Vízzel megspricceljük , mellé forró vizes dobozkát teszünk a pára miatt. 5 perc után a hőt visszavesszük 200 fokra és kb. még 40-45 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megspricceljük újra vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is