Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi pita recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 dl langyos víz (kb)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 0,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál instant élesztő

Elkészítése

A liszttel elkeverjük a sót, az élesztőt, a cukrot és a vizet apránként adagolva, majd az olajat is.

Kidolgozzuk a tésztát, majd egy tányérra borítjuk és vízzel lespriccelt folpackal légmentesen lefedjük, majd 20 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Kissé belisztezzük a munkalapot. Ráborítjuk a tésztát és átgyúrjuk úgy, hogy a tészta alsó részéből egy darabot középre hajtjuk és szépen körbe, míg 8 hajtással körbe nem érünk.

Ekkor 10 percig letakarva tovább pihentetjük. Még kétszer megismételjük az előző műveletet. Erre azért van szükség, hogy a tészta közepébe szoruljon a levegő.

Ha kész vagyunk vele, akkor 6 részre osztjuk. A munkalapot belisztezzük és a tésztadarabokat gömbölyűre formázzuk rajta úgy, hogy a darabokat a kezünkbe fogjuk és az aljára csippentjük a tésztát.

A tésztagömböket 10 percig kelesztjük, majd nyújtófával kinyújtjuk úgy, hogy kb fél cm legyen. Letakarjuk egy konyharuhával.

230 fokra előmelegítjük a sütőt a sütőlemezzel együtt. A tésztákat, az aljuknál fogva felemeljük és rátesszük a sütőlemezre úgy, hogy a tetejét nem érintjük meg és 6-7 perc alatt készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-pita-2/