Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi szilvásgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg krumpli (főzve)
  • 25 dkg finomliszt (kb)
  • 2 tojás
  • só
  • 20 szem szilva
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • olaj
  • zsemlemorzsa

Forgatáshoz (ízlésünknek megfelelően)

  • darált mák
  • fahéj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük és teljesen kihűtjük.

A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a tojásokat, majd beledolgozzuk a lisztet is. Krumplifüggő, hogy mennyit vesz fel, nekem 30 dkg elég volt. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!

Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.

A szilvát keresztben félbevágjuk és kimagozzuk. A mag helyére 1-1 kiskanál fahéjas cukrot teszünk, a két szilvafelet összetapasztjuk, majd beburkoljuk a krumplis tésztával köröskörül, ki ne folyjon főzés közben a leve.

Több adagban, lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet és már kész is.

Pirított zsemlemorzsába szedjük vagy darált cukros mákban óvatosan meghempergetjük és még forrón tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/hazi-szilvasgomboc/