Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A maradék langyos tejet összekeverjük a cukorral, a tojásokkal, az olvasztott margarinnal és a tejföllel. A lisztbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a cukros-tojásos keveréket, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Meleg helyen hagyjuk kelni, amíg a duplájára nő.
Miután megkelt, a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden kiszaggatott tészta közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal. A fánkokat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk, és még 40 percig kelesztjük. Amikor megkeltek, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A mázhoz a porcukrot kis tálba tesszük, és fokozatosan hozzáadunk 3 evőkanál vizet, simára keverjük. Amikor a fánkok langyosra hűltek, belemártjuk őket a mázba. A közepén lévő mélyedésbe egy kis megpucolt sárgarépa darabot helyezünk. Folyékony csokival elkészítjük a fánkok szemeit és száját, hogy mókás “arcokat” formázzunk.
Vidám és finom fánkok, amelyeket élvezet lesz elkészíteni és tálalni! Jó étvágyat hozzá!