Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája + 1 tk tej a lekenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és meghintjük 1 ek cukorral. Hagyjuk felfutni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, amit egy kevés liszttel betakarunk, hogy ne érintkezzen, majd közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojások sárgáját. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Egy darabot 3 részre vágunk, ezekből hosszú, hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk. A három rúd végeit összefogjuk, összecsípjük, majd hármas fonással, nem túl szorosan összefonjuk. A fonás végét is összecsípjük. Koszorúformára hajtjuk és szépen összeigazítjuk a végeket. A másik darab tésztával is elvégezzük a formázást.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük és letakarva hagyjuk további 35 percet kelni. Előmelegítjük a sütőt. A megkelt tésztát vékonyan lekenjük egy tojás sárgája és egy kevés tej keverékével.
180 fokon 25 perc alatt alul-felül sütéssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
[box style=”info”]Ebből az adagból 2 koszorú lett.[/box]