Elkészítése
A lisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Közben egy kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék tejet, a tojást és az olvasztott margarint összekeverjük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd hozzáadjuk a tejes keveréket.
A tésztát alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből három rudat sodrunk, amelyeket összefonunk. A megformázott kalácsokat tepsibe helyezzük, és további 30 percig kelesztjük. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Csokis kalács változat:
A kisodort rudakat kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és cukrozott kakaóporral megszórjuk. Ezután szorosan feltekerjük őket, majd a szálakat összefonjuk. A további lépések megegyeznek az alaprecepttel.
Nagyon finom kalács! Jó étvágyat kívánunk.
