Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsvéti foszlós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 dl tej
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez )

Elkészítése

A lisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Közben egy kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék tejet, a tojást és az olvasztott margarint összekeverjük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd hozzáadjuk a tejes keveréket.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből három rudat sodrunk, amelyeket összefonunk. A megformázott kalácsokat tepsibe helyezzük, és további 30 percig kelesztjük. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

Csokis kalács változat:

A kisodort rudakat kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és cukrozott kakaóporral megszórjuk. Ezután szorosan feltekerjük őket, majd a szálakat összefonjuk. A további lépések megegyeznek az alaprecepttel.

Nagyon finom kalács! Jó étvágyat kívánunk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/husveti-foszlos-kalacs/