Elkészítése
A tészta elkészítéséhez morzsoljuk az élesztőt egy tálba, majd adjunk hozzá 0,7 dl langyos tejet és 2 evőkanál lisztet. Meleg helyen futtassuk fel az élesztőt.
A megmaradt lisztet szitáljuk egy nagy tálba, keverjük össze a sóval és a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a maradék tejet, a felolvasztott vajat, és végül a felfuttatott élesztőt. Az egészet dolgozzuk sima tésztává, majd letakarva kelesszük meleg helyen körülbelül 50 percig.
A töltelék elkészítéséhez forraljuk fel a tejet, majd keverjük bele a darált diót, a porcukrot és a lekvárt. Vegyük le a tűzről, ízesítsük rummal, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát dolgozzuk át, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30 x 40 cm-es téglalappá. Vágjuk három 10 x 40 cm-es csíkra, és mindegyiket kenjük meg a diós krémmel.
A tésztacsíkokat fogjuk össze, és fonjuk össze őket. Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk tovább kelni 15 percig. A tetejét kenjük le egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre körülbelül 30-35 perc alatt.
