Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsvéti kalács gazdagon recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 dkg élesztő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 db tojássárgája
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás (a kenéshez )

Töltelékhez

  • 1 dl tej
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 6 evőkanál lekvár
  • 1 evőkanál rum

Elkészítése

A tészta elkészítéséhez morzsoljuk az élesztőt egy tálba, majd adjunk hozzá 0,7 dl langyos tejet és 2 evőkanál lisztet. Meleg helyen futtassuk fel az élesztőt.

A megmaradt lisztet szitáljuk egy nagy tálba, keverjük össze a sóval és a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a maradék tejet, a felolvasztott vajat, és végül a felfuttatott élesztőt. Az egészet dolgozzuk sima tésztává, majd letakarva kelesszük meleg helyen körülbelül 50 percig.

A töltelék elkészítéséhez forraljuk fel a tejet, majd keverjük bele a darált diót, a porcukrot és a lekvárt. Vegyük le a tűzről, ízesítsük rummal, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát dolgozzuk át, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30 x 40 cm-es téglalappá. Vágjuk három 10 x 40 cm-es csíkra, és mindegyiket kenjük meg a diós krémmel.

A tésztacsíkokat fogjuk össze, és fonjuk össze őket. Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk tovább kelni 15 percig. A tetejét kenjük le egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre körülbelül 30-35 perc alatt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/husveti-kalacs-gazdagon/