Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húzott, házi rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 3,5-4 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál ecet

A rétestészta kenéséhez

  • olaj

A töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A réteslap kenéséhez

  • olaj
  • 4 dl tejföl

Tálaláshoz

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor

Elkészítése

A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a sót és az ecetet. A lisztet az olajjal és a tojással elmorzsoljuk, majd apránként hozzáadjuk az ecetes, sós langyos vizet. A liszt minőségétől függően 3,5-4 dl víz szükséges. A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz. Dagasztógépben is elvégezhető ez a folyamat. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle.

A cipókat olajjal lekenjük, és szilikonos sütőpapírral letakarjuk úgy, hogy ne kapjanak levegőt. 25 percig pihentetjük. Az egyik cipót lisztezett felületen, tiszta abroszra helyezzük. A tetejét olajjal lekenjük, majd vékonyra kinyújtjuk, végül kézzel óvatosan alányúlva kihúzogatjuk. A széleket levágjuk. A másik két tésztalappal ugyanígy járunk el. A levágott széleket egy kevés olajjal összedolgozzuk, újra pihentetjük.

A túrós tölteléket elkészítjük: a túrót a tejföllel, cukorral és vaníliás cukorral összekeverjük. A réteslapot olajjal lekenjük, a tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd tejfölt is rácsorgatunk. A két hosszabbik oldalról a közepéig, a terítő segítségével óvatosan feltekerjük.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, olajjal, majd tejföllel lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 150 fokra csökkentve készre sütjük.

Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/huzott-hazi-retes/