Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Iker kakaós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 1 kg finomliszt
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 12 dkg margarin
  • 2 evőkanál kakaópor
  • pici langyos tej
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez )

Elkészítése

Az élesztő felfuttatása

Az élesztőt egy kávéskanál porcukorral és egy deciliter langyos tejjel felfuttatjuk, amíg habos nem lesz.

A tészta előkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, majd egy kevés lisztet keverünk hozzá. Letakarjuk egy konyharuhával, és tíz percig kelesztjük.

A tészta kidolgozása

A maradék tejet összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott margarinnal. Ezt két-három részletben a liszthez adjuk, és addig dolgozzuk, amíg hólyagos, rugalmas tésztát nem kapunk.

A kakaós tészta elkészítése

A tésztát elfelezzük, majd a kakaót egy kevés langyos tejjel összekeverjük és a tészta egyik felébe dagasztjuk. Mindkét tésztát duplájára kelesztjük.

A tészta formázása

A világos tésztát elfelezzük, átgyúrjuk, és 30×50 cm-es téglalapra nyújtjuk. A kakaós tésztát négy részre osztjuk, és hosszú rudakat sodrunk, majd megtekerjük őket.

A tekercsek összeállítása

Az egyik világos tésztát olajjal megkenjük, a két szélére fektetjük a kakaós fonatokat, és kívülről befelé haladva feltekerjük. A tésztát tepsibe helyezzük, és tojássárgájával megkenjük a találkozási felületet. Letakarva ismét duplájára kelesztjük.

Sütés

A megkelt tésztát tojássárgájával lekenjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben egy órán át sütjük. A formában 30 percig pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/iker-kakaos-kalacs/